Látnivalók

Abaújszántó két tájegység, a Zemplén-hegység és a Hernád -völgy találkozásánál terül el, az egyetlen Tokaj-Hegyaljához tartozó abaúji település.

Kultúrtörténeti emlékei: az Ulánus ház, melyben helytörténeti gyűjtemény található, a 14. században épült római katolikus templom, a copf stílusú evangélikus-, és görög katolikus templom, valamint a cekeházai klasszicista Patay-kastély. A település fölé magasodó Sátor-hegyen hat méteres fakereszt áll, hozzá a szőlőültetvények között "keresztút" vezet.

Abaújszántó 420 borospincéje 4-5 Tokaj-Hegyalján is egyedülálló pincesorba tömörül, összes hosszúságuk több kilométer, s itt található a borvidék legjobb érlelő pincéje is.
A vulkáni törésvonal mentén feltörő források táplálják a helyi strandfürdőt, vizét meddőség kezelésére használták.

A község hagyományos rendezvényei, a május 1-i majális, a május 19-i Ivó névnaphoz kötődő borünnep, amely a helyi borverseny, és a nyilvános „Pincemustra” időpontja, az augusztus 20-a körüli Szántói Napok, amely része az Abaúji Művészeti Napoknak, valamint a szeptember utolsó szombatján tartandó Szüreti Nap, a szüreti felvonulással.

A vidék főbb látnivalói észak felé haladva Aranyosban a Simándi-emlékház, Boldogkőújfalu határában a több száz méteren húzódó andezit kibúvások, az úgynevezett kőtenger, Boldogkő vára, Vizsolyban a riolittufa kőfejtő, és a Károli biblia, Regécen a Rákóczi várrom, Hejcén a püspöki kastély, Göncön a Huszita ház, illetve az Amadé vár romjai, Kékeden a Melczer kastély, Telkibányán a kopjafás temető és a Bányamúzeum.
Déli irányban Monokon Kossuth Lajos szülőháza, Tállyán az evangélikus templom, ahol Kossuth Lajost keresztelték, Mádon a zsinagóga, Szerencsen a Huszárvár, és a Cukormúzeum, Tarcalon a Rákóczi-pince és a Királyudvar, Tokajban a Tokaji Múzeum, és a Bodrog-Tisza összefolyás.

A Bodrog mentén haladva észak felé Sárospatakon a Rákóczi-vár, a református kollégium és a nagykönyvtár, Hercegkúton a pincesor, Sátoraljaújhelyen a piarista templom, a Bortemplom, és a magashegyi libegő. Széphalomban a Kazinczy Mauzóleum, Fűzérradványban és Kőkapun a Károlyi-kastélyok, Fűzéren a várrom, Hollóházán a Porcelánmúzeum.

A környék bővelkedik természeti szépségekben, és értékekben, amelyek hosszabb-rövidebb túrával elérhetőek. Szinte valamennyi környező szőlőhegy bolygatatlan teteje megőrizte az eredeti lejtősztyepp, illetve sziklagyep növénytársulást, amelyek védett értékei a különböző árvalányhaj, hérics, kökörcsin, szegfű, nőszirom, orchidea, stb. fajok. de jellemzőek a bokorerdők és törpemandulás cserjések is.

Változatosak a fás növénytársulások, az őshonos kocsánytalan tölgy, bükk, gyertyán fajok mellett a sziklás hegytetőkön juharos, kőrises, berkenyés elegyerdők, a nedves területeken égeres, kőrises, füzes, láprétekkel tarkított láperdők díszlenek.

A gazdag növényflóra színes állatfauna élőhelye. Az értékes gerinctelen lepke, cincér, szitakötő, stb. fajok mellett, ritka és védett hal, pl: fenékjáró küllő, petényi márna, kövi csík, kétéltű, pl: foltos szalamandra, alpesi gőte, gyepi béka, hüllő, pl: vízi-, erdei-, kockás-, réz-, sikló, keresztes vipera, madár, pl: bajszos sármány, gyurgyalag, vízirigó, kövirigó, fekete gólya, uhu, békászó sas stb. található a területen.

 

Szórakoztató programok

Érdemes megízlelni Tokaj-Hegyalja nemes borait, amire a panzió mellett üzemelő pince kiváló lehetőséget nyújt.

Evezőstúrák szervezhetőek a Hernád- és a Bodrog-folyókon, amelyek csaknem érintetlen partjai között hömpölygő vízfelülete igazi vadvízi élményt nyújt.

Útvonal ajánlatokat adunk kerékpáros, és bakancsos túrákhoz, a hegyek bejárása minden formában életre szóló látnivalókat kínál.

Előzetes egyeztetés alapján a helyi vadásztársaság szakembereinek értő vezetésével, őzre, vaddisznóra, szarvasra vadászhatnak vendégeink.

Kívánságra hamisítatlan falusi disznóölést szervezünk hagyományos feldolgozással, és igazi disznótoros étkezésekkel!

 

Látnivalók

Regec2300x201.jpg
GÖNC HUSZITA HÁZ

Göncön a "Huszita-ház" -ként ismert vagy "cseh-ház" néven is emlegetett épületelnevezés nemcsak itt, hanem a környező falvakban is megtalálható.

 
VIZSOLYI (KAROLI) BIBLIA

Károli Gáspár gönci református lelkész, a Kassavölgyi Egyházmegye superintendense volt az, aki lefordította és 1590-ben megjelentette az első teljes magyar nyelvű Bibliát,

 
BOLDOGKŐI VÁR

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba.

 
REGÉCI VÁR

Regéc nevét, ami szláv eredetű és szarv, földnyelv a jelentése 1298-ban említik először,

 
HEJCE FALUSI TURZMUS

Hejce község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól 60 kilométerre északkeletre található, a Zemplén nyugati lábánál.